Ni är fantastiska! Ni hade bombat min maillåda med bilder på sunda hundar. Nu har jag kikat igenom nästan alla bilder och jag har valt ett ett par som jag tycker var väldigt tydliga och ska fortsätta måla bilden av en sund hund här i bloggen.

bildFörst ut idag ska vi titta på en labrador, det är en mycket omtalad ras gällande vikt. Är dom för smala i utställningssamanhang kan dom vända och åka hem, många får till och med tips om att “göda upp” sin labbe av självaste domaren, det känns fruktansvärt främmande för mig! Vissa försvarar det hela med att den ska vara “cylinderformad” men då undrar jag direkt om den som skrev labbens rasstandard verkligen ville att denna jakthund skulle vara så fet som möjligt när den skulle hämta fågel? Kanske syftade denne på att kroppen musklerna ska sitta på skulle vara cylinderformad… men det är bara en gissning från mig. Ja, en sumobrottare ska ju ha formen rund, men det finns väl ändå ingen som kan tycka att det är sunt och skulle sträva efter det idealet med sina barn? Men den här labben är inte fet någonstans, han är normalviktig och lever i sund och lätt kropp. En representant för sin ras i dessa samanhang. Nej han kanske inte är en utställningsstjärna, men varför ska man vara en utställningsstjärna när idealet är osunt? Grimm som han heter springer, tränar, apporterar och leker timmar i sträck, utan problem! Det här är en vacker hund i mina ögon.

blandras rörelseNågot som vi också ser lite varstans är blandraser med bland annat Staff, dessa är också väldigt ofta överviktiga, är det någon ras som är skapad till att vara en bodybuilder och har lätt för att lägga på sig muskler för att vara så explosiva som möjligt så är det ju bland annat Am staff/ Engelsk staff/ APBT. Här är det också lite skevt när man blandar ihop “massa” med fetma. Feta hundar av dessa raser premieras på utställning, en del kan vara musklade och småfeta och en del är bara feta. Den här hunden vi ser på bild är ingen renrasig hund utan en blandras. En hund i mycket god kondition, inget överflödsfett och fint musklad. Ni kan ju också bläddra tillbaka en dag i bloggen och kolla in Irenes Pittbull tik, där kan vi snacka vältränad. Härligt tycker jag att se på bilden att hunden också är lite äldre och i så god form.

jack russel 2 sidanDen här killen på bilden har blivit hemskickad med kritiken “behöver mer hull” Tycker ni att den här hunden är för smal? Jag tycker det ser ut som en typisk tonårshund, men absolut ingen hund som behöver gå upp i vikt. Han är av rasen JRT.

 

 

kalle bcHär kommer en mer talande och mer tydlig bild på våran Kalle än den som jag la upp igår, bilden får tala för sig själv. Han är i riktigt bra form och muskulaturen syns tydligt när han är i arbete!

 

 

 

 

malleEn ras som vi också har hemma är Malinois, jag la också upp en bild under gårdagen på vår äldre tik som är 12 år, hon är smal och fin i kroppen men inte vältränad. Så här kan en malle i sina bästa år se ut. Se hur fint revbenen speglas på hunden när den rör sig!

 

 

 

 

chi chiJag ljög för er, jag sa ju att vi håller alla våra hundar i god form… jag glömde ju bort “Chi-Chi” som är Debbies vavva med gliterkoppel, som ni kan se på bilden är han, (ja det är en han…) inte i toppform. Vi får bättra oss här! Skärpning familjen Willblad!

 

 

En träningskompis till mig driver en veterinärklinik i Tyresö, jag messade henne igår och frågade henne vad en kaka motsvarade en människas intag, en kaka till en hund motsvarar en hel hamburgare i kalorier. Hunden har en helt annan upptagningsförmåga än vi människor. Så den där lilla kakan kanske inte är så liten när den sätter sig på hunden… Tänk er själva att ta en Big Mac som mellanmål varje dag…

Nu undrar jag om nån kan dela med sig bilder på överviktiga hundar? Dom behöver inte vara smällfeta, utan så där lite lagom tjocka. Jag söker också bilder på sunda och smala hundar av raserna; bullterrier, fransk bulldog och bullmastiff.

Ha en bra helg, det ska vi ha! Vi ska packa hundarna in i bilen och åka upp till fjällen där vi ska vandra i Lofsdalen (så vi kan äta det där grisörat på kvällen)