Igår hade jag två tävlingskuser i lydnad båda två i klass I, precis som varje onsdag. Vårt tema för dagen var inkallning och hopp, två inkallningar fast en inkallning är över ett hopphinder. Jag lägger otroligt mycket vikt vid vad jag “fotar” hos hunden när jag säger bra, klickar, eller utlöser annat belöningsord som tex “hopp och lek” etc. Vad menar jag med fotar då? Jo eftersom hundar kommer ihåg träningen i bilder så kan man jämföra klickern med en kamera, det jag trycker av för är det jag fotar, dvs det är det fotografiet hunden kommer ihåg.

När deltagarna ställer upp för inkallning, hunden kallas in och samtidigt som klick eller belöningsord kommer, kommer också leksaken från handen, föraren regerar då ofta spontant med att böja sig lite frammåt och vinkla hela kroppen snett bakåt i samma riktning som hunden ska få sin belöning i, vad är det då vi har fotat? Jo en böjd, krokig förare. Vi har fotat något hunden aldrig kommer få uppleva på tävling, det är inte den bilden jag vill förstärka på träning, jag vill ju förstärka hundens bild av min tävlingsposition. Så om jag nu ska få det rätt och spara rätt bild måste jag kalla in, sen klicka för önskat beteende såsom tex bra tryck i första språnget, galopp mot mig eller vad jag nu vill ha, och SEN utlösa min belöning, det är superviktigt att mitt belöningsord eller klick kommer när jag ser tävlinsmässig ut… Tänk på det när ni tränar gott folk, annars förstärker vi något som vi inte har ett dugg nytta av när vi tävlar, och om målet är att tävla kan detta vara en av många anledningar till varför hunden inte funkar på tävling, du har fotat n och framkallat ner fel bild hos hunden! Trevlig dag gott folk!