Plätt och jag under en freestyle uppvisning på lydnads SM, målad som en zebra

Plätt och jag under en freestyle uppvisning på lydnads SM, målad som en zebra

Jag håller kurs efter kurs i vardagslydnad, unghundskurser och valpkurser. Där är det mycket fokus på vad man inte vill att hunden ska göra, och vardagslydnad handlar mycket om att dämpa hundarna i vardagen, att inte dra i kopplet, att inte skälla, inte hoppa, att stanna kvar, att komma på inkallning, att gå fint vid sidan.

På varje kurs försöker jag också promota “trams träning”, vet ni varför mina hundar är så följsamma? Ja dels för att jag är tydlig och konsekvent, men framförallt för att jag tränar så mycket annat, snurra runt, buga, tassen, stå på två ben, mm mm. Dagens tips till er alla som vill ha en mer följsam och lyhörd hund är att träna mer trams, det gör susen för en god relation med hunden. Även om ni tycker att ni är viktiga så spelar det ingen roll om inte din hund delar din åsikt. Du måste bli en resurs för din hund och det blir man när man tar intiativ till aktiviteter där du och din hund ska samarbeta. Önska ett trick i kommetarsfältet så ska jag dela med mig om hur jag tränar in det, hoppas på att kunna inspirera några av er!

Fördelarna med att träna tricks med sin hund

  • Hunden blir mer följsam, och du får bättre kontakt med din hund
  • Hunden får en vettig aktivering som tröttar ut mer än vilken promenad som helst
  • Du blir en bättre hundtränare genom att öva upp din tajming i belöningarna
  • Du och din hund får en trevlig stund tillsammans
  • Att träna tricks fungerar också som friskvård för din hund eftersom den för röra på hela kroppen

Kommer ni på några fler fördelar med tricksträning? Det finns säkert många fler än dom jag nämnt ovan!