Hur bedömer man att ens hund är i bra form? Ska man känna hunden på magen för att se om den har mycket bukfett? Ska jag mata hunden tills den är mätt och inte vill ha mer mat? Ska jag fylla på om hunden vill ha mer? Ska jag behöva trycka hårt för att urskilja revbenen på min hund? Är min hund för smal om jag skymtar revbenen?

Många frågor snurrar i många hundägares huvud, i det här inlägget tänkte jag klargöra vad en hund i bra form är och framförallt ser ut! Det är inte alltid lätt, och man vet inte alltid vem man ska lyssna på. Innan jag börjar tåga på som ett annat ånglok så vill jag framförallt säga att om du misstänker att din hund är överviktig men du är osäker, fråga då din veterinär. Inte din kompis, inte din uppfödare och inte din mamma ( ;

Det jag ofta hör är att en del hundraser ska ha “massa”. “Massa” är i mina öron muskler, men i verkligheten  är det massa fett man får se när hunden gör entré. Tyvärr premieras många feta hundar inom en del raser på utställning, kanske är det bland annat därifrån vi fått vår skeva uppfattning om hundars kroppsformer?

En vältränad hund som är i bra form ska du kunna känna revbenen när du drar din hand mot hundens sida UTAN ATT TRYCKA! Du ska kunna urskilja en tydlig midja FRÅN SIDAN OCH OVANIFRÅN och du ska på en släthårig hund med ögat kunna skymta revbenen när hunden är i rörelse. Drar du handen över ryggen ska du på vissa ställen kunna urskilja hundens ryggrad och en del platser på ryggen ska vara väl täckta med muskler. Du ska kunna känna hundens skulderblad och på en släthårig hund se när dessa arbetar.

Tydliga tecken på att hunden är för tjock är främst

  • att du inte kan känna revbenen när du stryker handen mot sidan utan att trycka
  • att hunden avsaknar en underlinje och tydlig buklinje från sidan
  • att det blir ett fettveck innan svansen när hunden sitter ner (får din hund det är den inte tjock, då är den fet)
  • att hunden inte har en tydligt markerad midja från sidan och ovanifrån

Men att se revbenen, är inte det tecken på att hunden är undernärd? Då är mitt svar NEJ! Har ni sett våra sprinters eller höjdhoppare som tävlar på OS? Kan ni se en gnutta fett på kroppen? Nej, men ni kan se en väldigt vältränad och muskulös kropp som hoppar högt och springer fort, precis det vi vill att våra hundar ska göra när vi tränar och motionerar dom. Att se (på korthåriga) och känna hundens revben är ett sundhetstecken om det är i kombination med muskler och en fin hårrem. En hund som är undernärd kan inte lägga på sig muskler och den ser insjunken ut i kroppen. En stor och avgörande skillnad!

Du kan inte känna om din hund är i bra form genom att känna den på magen, hundar får sällan bukfett, om den inte lider av sjuklig fetma och då har det gått långt, första stället det sätter sig fett på en hund är över revbenen, det är där den sätter sina första reserver. Och varför ska hunden bära på reserver om den får mat två gånger om dagen?

Jag går aldrig på påsens rekommendationer på mitt foder, jag går på hundens dagliga form. Mina hundar har ingen bestämd giva på mat. Det har inte jag heller. Rör jag mycket på mig en dag äter jag mer, sitter jag stilla eller vilar mycket reglerar jag mitt intag därefter. Får mina hundar mycket godis vid träning drar jag ner foderstaten och innan jag ger mina hundar mat känner jag på dem INNAN VARJE UTFODRING! Jag har gjort det till en vana för att inte bli hemmablind då övervikt gärna smyger sig på långsamt. Får dom grisöron, träningsgodis, någon matrest etc dras det självklart av från fodergivan, men oftast får de endast sitt torrfoder, tuggben av råhud och träningsgodis. Det är busenkelt, dom ska göra av med exakt lika mycket som dom stoppar i sig och då måste allt under dagen räknas, inte bara fodret. Och mina hundar går inte runt och är hungriga, det är något vi människor utläser själva för att vi kanske fått dåligt samvete av att dragit ner givan en dag. Och hunden som har lärt sig att krafsa på matskåpet och få påfyllning är inte en hungrig hund… det är en smart hund i kombination med en lättränad ägare!

Det som avgör om en hund blir mätt är inte mängden mat utan tiden den äter, så har du en hund som inte ens tuggar i sig maten utan nästan suger i sig den är det bättre att kasta ut frukosten i gräset och låta hunden leta efter den. Samtidigt har den fått lite mysig morgonaktivitet. Och efter maten kan du ge hunden ett vanligt råhudsben som inte är rökt eller behandlat, så förlänger du måltiden genom lite trevligt tuggande men få kalorier. Märgben, grisöron, ostbitar, frukostmackor, matrester och alla snacks mellan måltiderna som blir ritualiserade är farliga fällor.

3 dl uppblött mat

3 dl uppblött mat

I min egen nyfikenhet blötte jag upp 3 dl torrfoder när jag skrev det här inlägget (vet inte vad det är i gram, så ni som är nyfikna får ta reda på det) Kolla hur mycket mat 3 dl uppblött foder är. Jag är chockad! Det som ser lite ut i skålen nästan tvådubblar sin storlek i magen, och vad som är lite eller mycket mat är också en vanesak för den som serverar, precis som med portionsstorlekar till en själv. Jag hällde upp fodret på en bakplåt i standardstorlek så ni ska få en uppfattning om mängden. Jag mätte även fodret i liter när det var uppblött, så 3 dl torrt foder blir totalt 9 dl uppblött, tänk dig själv att fylla magen med nästan 1 liter mat per måltid!

Här tänkte jag visa er lite bilder på mina egna hundar och andras hundar ägda av Elit ekipage och  erkända och duktiga instruktörer. Dessa hundar är i mycket bra form och har inget överflödsfett. Dom kan röra sig obegränsat, har bra kondition och har fin muskulatur. Man kan urskilja en tydlig midja och kan skymta revbenen. Det är hundar som kan springa, leka, gå långt och efter det träna en stund utan att ta slut. Så här ska en sund hund se ut.

En hund i fin kondition

En hund i fin kondition

Den här killen är en wachtelhund ägd av Marion Tannergren & Micke Berggren som driver MHundlydnad, hunden används i praktisk jakt och på skarpa eftersök. Den är 5 år ung och som ni ser på bilden en herre i god kondition som klarar av att jaga och träna. En tydlig underlinje, en fin midja och skulle vi sett honom i rörelse skulle vi kunnat skymtat revbenen. Man ser på bilden tydliga skulderblad väl in täckta i muskler. En hund i mycket god form och som orkar jaga en hel dag flera dagar i sträck!

En extremt vältränad hund

En extremt vältränad hund

Den här tjejen på bilden är en Amerikansk Pittbullterrier som ägs av Irene & Johan Westerholm som driver Hundläroverket. Denna tös är extremt vältränad, kolla in musklerna som syns så tydligt både i fram och bakpartiet. Eftersom hunden är i rörelse på bilden tycker jag att det var en tydlig bild som visar att revbenen skymtar på en korthårig hund när den rör sig.

 

En rottis i mycket god form!

En rottis i mycket god form!

Tjejen på denna bild är en rottis tik som är i superform! Det är vanligt tyvärr på rottisar (det är självklart inte bara rottisar utan även andra raser) att många förväxlar massa och fetma. Denna tik är i superform, en smäcker kropp, inget överskottsfett, en otroligt fin muskulös kropp. Det här är en hund som orkar med träning och motion i mängder. En otroligt fin representant för sin ras när vi pratar om hundens kondition och fysik. Denna hund ägs också av Irene & Johan.

Kalle från sidan

Kalle från sidan

Det här är en bild på våran egna Kalle som är två år, han är i mycket god form och precis som förgående hundar har han en mycket tydligt markerad midja, fin underlinje och välmusklad.

 

 

 

Bim från sidan, snart 12 år

Bim från sidan, snart 12 år

Sedan har jag också lagt in en bild på vår tant här hemma, hon blir snart 12 år gammal. Och har ett ryggproblem, det är också en otroligt viktig anledning till att hålla hundarnas vikt nere och hålla dom slanka. Extra vikt och eventuellt en spondylos, ett HD eller ED fel är en dålig kombo. Som ni ser är inte hon alls lika välmusklad som dom yngre hundarna av naturliga orsaker. Men bara för att hunden är äldre ska inte det behöva betyda att hunden ska hållas överviktig, om hunden rör sig mindre på grund av åldern måste man dra ner på matintaget eller byta till ett seniorfoder med lägre fetthalt. Det som hänger under hakan på henne är inte fett, utan en cysta i spottkörteln.

Bims midja

Bims midja

Sen också en bild av henne ovanifrån där man ser en väldigt tydlig markerad midja.

Jag hoppas ni fått en liten aha-upplevelse några av er som läser, uppfattningen kring hur hundar ska se ut är minst sagt rätt skev. Om du är osäker på hur du ska banta din hund, om din hund är tjock eller om du inte vet hur du ska träna den – ta hjälp! Ta kontakt med en veterinär och en fysioterapeut för hund så du kommer på rätt väg, det är aldrig bra att laborera själv med hundens vikt. Och hundar mår inte bra av att jojjobanta, få fel kost eller för mycket respektive för lite mat. Precis som vi tvåbenta! Har du en hund som är i god form och är korthårig? Maila den till mig då på info@kennel.egodogs.se så ska jag lägga upp fler vältränade hundar här i bloggen! Tack för att ni orkade läsa kanske årets längsta inlägg, jag bli glad om ni också ämnar lite tankar kring det här ämnet efter er här i bloggen!

Hej på en stund!