Sitter med en inre stress som heter duga, jag har svårt att varva ner. Har haft en 60 timmars arbetsvecka då vi är en man kort på hunddagiset, så ta en åtta timmars arbetsdag, sen slänger du på en heltidstjänst i form av adimistrativt arbete, och som grädde på moset minst två grupper och en privatlektion varje kväll, utöver det årets slakt av bagglam som strulade rätt mycket då söderledstunneln och 3g nätet stängdes av samma dag och samma tidpunkt vi hade lastat lammen för att åka till Värmdö, vilket resulterade i en extrem föresening och kombinationen av att inte kunna ringa och tala om att man skulle bli sen… 

Det är tur att jag älskar det jag gör, annars skulle jag helt sakna motivation för att arbeta så här mycket i perioder. Japp, har ju faktiskt TRYCKT IN egen microhundträning också, i morgon ska jag tävla, hoppas på att kunna bjuda på championtårta på tisdag! Men från det ena till det andra…

På mina valpkurser pratar jag mycket om passivitet, aktivitetsnivå i olika situationer och hantering, en bra övning för detta är “ryggsäcken” vi hundnördar känner ju till den övningen och förstår varför det är så bra att ta in hunden mellan knäna och minimera hundens aktivitet. Men det är inte så självklart för alla när dom kommer med sin första hund.

Att hundens skällande skulle hänga ihop med hundens aktivitetsnivå och därför uppkommer kan tyckas långsökt upplever dom flesta, det är ju skällandet som är ett problem. Och vad är den här ryggsäcksövningen och varför heter den ryggsäcken? Man har ju hunden inte på ryggen? Ja många frågetecken blir det när man pressenterar den här kanonbra övningen som faktiskt inehåller kanske valpens nästan viktigaste lärdomar, passivitet och hantering.

Jag har flurat och flurat på hur jag kan förtydliga denna övning och jag är så nöjd med min nya förklaring att jag gärna delar med mig av till er andra som håller valpkurser för nyblivna hundägare, förklaringen blir klarare och är lättare att till sig. Nya namnet på “min ryggsäck” är “Hundparkeringen” Och jag förklarar den så här:

“Om du har en bil som kokar måste du stänga av motorn och parkera en stund innan du kan köra vidare. Samma sak gäller valparna/hundarna, när dom “kokar” dvs blir för exalterade så måste ni ställa dom på eran egna “hundparkering” (mellan knäna) när hunden/bilen kylt ner sig och är tillbaka på normal temperatur kan ni köra vidare på vägen/i träningen, det bästa är att ni kommer kunna perkera hunden vart som hekst i alla situationer, på bussen, på parkbänken, på hundutställningen eller på kursen”

Det här har visat sig nå fram till hundägarna bättre och det har blivit lättare för dom flesta att ta till sig. Det upplevs också lite mer lättsamt att säga till någon “ställ hunden på parkeringen en stund” än “ställ in hunden mellan knäna och håll i nu till den lugnat sig” Jag älskar när andra kommer på bra och smarta men framförallt uttryck som är lätta att förstå inom hundträning, därför ville jag avsluta veckan med mitt fredagstips “Uttrycket Hundparkeringen”

Ha en fin helg, det ska vi ha!