Var och tävlade lydnad igår, på Tyresö BK. Tyresö BK känns alltid som, och kommer antagligen alltid göra det som min hemmaklubb. det känns alltid extra mysigt at tävla där även om jag numera tävlar för och tränar på Haninge BK. Är på det stora hela väldigt nöjd med tävlingen och mitt sätt att föra Plätt mellan momenten, men min analys av en av nollorna är fortfarande inte klar…
Har varit duktig och tränat gruppmomenten (som är så trist) men där fick jag 10 & 10, inga korsade tassar, inget nosa runt, inget trampa omkring. Duktig matte som tränat detta! Det är ju terapi att träna gruppmoment, stå stilla, vänta vänta, stå stilla, och belöna… men det är ju onödiga poäng bortfall om man slarvar med den träningen!

Hon gjorde ett jätte fint Fritt följ som belönades med en 10:a! Tack för det! Jag har lagt om träningen i mitt z:a, nu är målet att hon ska stå och titta rakt fram istället för på mig, det är med huvudvridning som det har kommit tramp i både sitt och stå. Men där känns det verkligen som vi är på rätt spår nu vi fick en 10:a där med! Inkallningen blev en 9:a domaren tyckte stoppet var bra men önskade mer kraft i själva inkallningen, en svår balans gång. Mycket snabb hund och mycket snabbt stopp = mycket slitage på hunden. Så jag tränar sparsamt med inkallning. Rutan var så jäkla fin, en 10:a där, den var jag jätte nöjd med! Jag hade bestämt mig för att köra den här tävlingen lite som en testrunda för lite mindre signaler som jag får avdrag för på större och internationella tävlingar. Då har jag fått avdrag för långa och stora tecken på både rutan och dirigeringen. Men jag var glad att jag höll mig till planen, körde väldigt kort signal till rutan och där satt den klockrent! Kvittot = på rätt väg i träningen.
Apporteringsdirrigeringen nollade vi, där fixade hon inte ett så litet kommando. Kvitto = Träna mera. Metallen var superfin, 10:a. Sen kom vi till vittringen som vi nollade. Om det var för att jag själv fick gräva i påsen efter min pinne, och det inte användes någon tång vi utläggningen, eller om det var för att TL tappade en metall apport framför hunden när hon la ut vittringarna vet jag inte. Det blev plock i två pinnar där ute, och sen kom hon in med rätt pinne. Det är ju svårt då att veta vad det är som felat i hennes huvud.
Fjärren var inte det bästa hon kan prestera helt klart, men där fick vi en 10:a.
Vi slutade på 256 poäng och ett förstapris samt förstaplacering trots två nollor. Vilket ju iof känns roligt med en väldigt hög lägsta nivå, men det hade varit ännu trevligare med SM poäng. Men det kan jag kanske inte heller räkna med om jag gör och testar nya upplägg på tävling.

Det jag tycker är viktigt är att kunna göra en korrekt analys av tävlingen, det är därför jag tävlar. Så jag vet i vilken riktning jag ska ta min träning. Därför var jag en väldigt jobbig tävlande igår, jag lämnade in en protest kring både apporteringsdirrigeringen och vittringen. Jag har suveränt ögonmått och apporterna låg inte på 5 meter, bad dom mäta och dom låg på 4,60. Det var tydligen helt okej, så man lär sig något nytt varje dag, jag är mer för att träna på bredare avstånd men har slarvat med att träna på snålare cm skillnader. Fick till svar att alla mått får skilja på 10%, kunde dock inte hitta det i reglerna. Det jag kunde hitta var “ca 5 meter”, så ja det är en tolkningsfråga.

Vittringen fick jag göra om, men det grejade hon inte då heller, något hade hänt där. Och jätte svårt för mig att veta exakt var det var som påverkade. Får testa vittringen här hemma i veckan, men känns lite tungt då den inte strulat på varken träning eller tävling på länge. Men det är bara bita i det sura äpplet och suga tag i den träningen. Men en gång är ingen gång, men eftersom det var två gånger är det uppenbarligen ett problem just nu.

Visst kändes det lite jobbigt att “vara jobbig” och lämna in en protest, men om jag inte är supernoga med upplägg och analyser är det jätte svårt att veta vart jag ska lägga krutet på träning. Visst ska man lära hunden så många situationer som möjligt, absolut, men tiden man har att träna sin hund är för mig begränsad, därför är det A & O att tävlingarna läggs upp på ett sådant sätt som det står i regelboken, det är mycket pengar och tid man lägger på träning och tävling. Det har hänt förut att det varit tuggade vittringsapporter, dolda apporter på dirigeringen, vattenpölar på gruppmoment etc etc. Och då har jag bara varit lydig och snäll och inte ifrågasatt. Nej lydnad är svårt som det är, och det är tillräckligt svårt att få till ett riktigt bra program med dom förutsättningarna det ska vara. Så jag tycker att så länge man håller god ton och ifrågasätter ska det inte vara några problem att ifrågasätta upplägg.

Vill också förtydliga att jag blev väldigt bra bemött efter min inlämnade protest och att texten ovan inte alls är menat som kritik mot arrangörerna och funktionärerna. Domaren tyckte även efter tävlingen att rätt ska vara rätt och att jag inte alls skulle känna mig jobbig, när jag tog upp detta om min tidigare inlämnade protest med henne efter prisutdelningen. Så det kändes ju också skönt att dom kunde vara så pass proffsiga. Detta är bara min egen analys om varför jag inte fick till det på tävlingen igår och jag kommer absolut tävla på Tyresö BK igen!

Vill avsluta med ett stort, stort grattis till en av “mina valpar” som inte längre är en valp. Ego Dog´s Amazing Twinkle Star tävlade LK II och gjorde ett så fint program, slutade på en tredjeplats och ett förstapris trots 5:a på platsen där fröken satt så fint och en nolla på läggandet. Resterande moment samlade dom många fina höga betyg i. Så grattis Elin och “Tindra” som nu kan sikta på LK III! Hejja hejja! Vilka valpköpare jag har, har jag sagt det förut?