I helgen har jag varit på Roslagens BK/HU och haft en kurs i belöningsteknik för åtta ambitiösa ekipage, allt från bichon till kelpie och flat. Ju fler egna hundar jag tränat, ju mer inser jag vikten av att ha ett fungerande belöningssystem för både míg och hunden, då kan hunden lägga mer energi på momenten istället för att försöka fundera ut vart och när det är belöningsdags.

Detta leder då till att inlärningen går fortare och en bit som också är ett stort pluss är att jag lätt kan styra hundens aktivitetsnivå med mina olika typer av belöningar. Några av dom punkterna vi har tittat på i helgen har varit:

  • Hur belöningen ska se ut när det är klar? Det innefattar allt, ord, leken, systemet och upplägget
  • vad har du för kriterier för en bra belöning, hundens fart, intensitet och vilja
  • Snabba och frivilliga avlämningar
  • Roliga och fartfyllda godisbelöningar
  • Belöningsord – vilka ord frigör hunden och vilka signaler betyder “du är duktig fortsätt jobba” Olika ord för extern belöningar och belöningar hos mig
  • Få hunden att kunna växla mellan mat och leksak med lika hög intensitet, och få hunden att kunna växla mellan olika belöningslekar bara genom ord
  • Få hunden att kunna släppa leksaken snabbt på loss
  • Få hunden att kunna hålla belöningen länge i huvudet när ni tränar
  • Tänka utanför ramarna när det kommer till moment där man kört fast, bara genom att ändra sin belöning kan man få ketchup effekt

Tack Plätt för all hjälp i helgen, du är en helt underbar liten hund som väldigt glatt jobbar två dagar utan att ens ifrågasätta mina aktiviteter, du är en riktig guld-hund! Och tack alla ni som deltog var aktiva och kom med bra frågor. Jag fick en länk till en blogg som samanfattar helgen från deltgarperspektiv  som Johanna med Pi har skrivit, den hittar ni här

Alla mina helger i höst är bokade, men om din klubb vill boka en liknande kurs på klubb till våren så kontakta mig då i god tid på emma@k9world.se