Det finns många ambitösa hundägare och hundförare som tränar och lägger ner tid på sin hund i både vardags och tävlingssamanhang. Många timmars träningar, privatlektioner och kurser. Men så glömms det bort en väldigt viktig del… hundens fysik!

Stress, utfallsproblem, ljud på träning, hanteringsproblem, passivitet. name it… ibland är det faktiskt inte bara föraren som tränar tokigt eller bristande, ibland finns en grundlägande orsak till att hunden inte pressterar på topp eller utvecklas i den takt man själv önskar. Man kanske står och trampar med samma problem vecka in och vecka ut, ibland månad in och månad ut, sen faller bitarna på plats och sen plötsligt dyker dom upp igen.

Vad är det då jag menar för typer av problematik? Jo det vanligaste är att hunden går med en gammal sträckning, muskelbristning, sendrag, pålagring, artros, spondylos, fasettledsartros, roterad nacke, l7s1, början på diskbråck, OCD, mm mm.

Det här var bara några få exempel på vad som dyker upp hos “var mans hund” det smyger sig på som en liten orenhet i hundens gång, kanske inget alla har ögon för eller tänker på, helt plötsligt blir hunden halt, man röntgar hunden (ibland på fel ställe) man hittar inget och veterinären säger att man ska ha hunden kopplad 10 dagar och sen köra på som vanligt (vilket oftast är alldeles för lite). Hunden håller sig “fit for fight” ett bra tag sen dyker det upp en hälta som håller i sig en eller två dagar, det är inte många som lägger märke till det här… och det finns en del som faktiskt inte bryr sig heller. Eftersom hunden inte säger något kan man sätta på skygglappar och strunta i det. Många veterinärer besitter inte heller kunskap om mjukdelarna i hundens kropp som är nog så viktiga och missar det i undersökningssamanhang.

Många hundägare resonerar så här “min hund är röntgad och det fanns inga problem” ja, visst kanske höfterna och armbågarna var röntagde och såg bra ut då, men träning och ålder ger slitage på hundens kropp och röntgade ni verkligen hunden från topp till tå? Bara för att man själv har varit hos läkaren för två år sedan, betyder det då att du aldrig kommer kunna skada dig efter det? Skulle man då få ett slags grönt kort på at du kommer vara frisk hela livet?

Upptäcker man problematik i tid går det oftast att få bukt med det, i alla fall bromsa det och ta hand om det så man kan få ha kvar sin hund så länge man hade tänkt och önskat. Är det mjukdelar kan man få bukt med det mesta med vila, massage, laserbehandling, simning, waterwalking, eller som jag har gjort, köpt en Novafon och behandlar hundarna hemma själv med ultraljud.

Men vet ni vad det absolut bästa är… att gå och göra en “check” INNAN hunden rasar, låta en fysioterap. gå igenom din hund och kanske lyfta ett pekfinger här och där eller ge dig grön-gubbe för fortsatt träning, på det sättet upptäcker du problematik hos hunden i god tid och det behöver inte bli en långrandig och dyr historia. Så när ni tycker att hunden är “frisk” låt det då bekräftas ungefär två gånger om året (jag går oftare med mina hundar) mycket kan hända på sex månader. Och du ska absolut gå iväg och kolla upp din hund om du tycker att din hund…

  • “varvar” och stressar mer i många situationer
  • leker hetsigare än tidigare med andra hundar eller slutar leka helt
  • blivit mer ljudlig i vardagen
  • blivit slö och passiv, går och lägger sig på en gång hemma
  • vill sätta sig /lägga sig på promenaden
  • inte tar emot med båda framtassarna när den hoppar in i bilen
  • vrider ut en tass när den står stilla
  • lägger mer vikt på dom andra tre benen när den står stilla
  • vaktar mer i bilen eller vaktar mer mot andra hundar
  • gör utfall i kopplet
  • drar sig undan när du vill ta på den
  • undviker en övning den gjort innan
  • har svårt att gå vidare i en fysisk övning
  • stänger av föraren och går in i en egen bubbla när ni är ute
  • hunden börjar bete sig “annorlunda”

Om du har uteslutit att hunden inte lider av några fysiska hinder så tycker jag absolut att du ska uppsöka en tränare och få bukt med dom här sakerna ovan om du upplever det. Men att träna först och kolla upp hunden sen blir att börja lite i fel ände, då kommer problemet bara återkomma och det blir då som att skotta snö när det snöar, skottar di fort som fan kanske det blir rent på infarten men dagen efter kommer du inte ut med bilen igen…. jag kan varmt reckomendera Anna Holmgren, hon arbetar på Södra Djurkliniken, Arninge Djurklinik och Haninge Hundhälsa hennes hemsida hittar ni här

Det våra hundar får förutom mental träning är: Simning i bassäng vintertid, massage, akupunktur, novafonbehandling, varierad motion och styrketräning i form av klättring,, cykling, jogging (det är Vidar som åker på springandet) och tricksträning. Det gör att dom sällan drar på sig muskelrelaterade åkommor (om dom inte skadar sig på träning eller i skogen dvs) men allt det kan vi underhålla själva och hundarna pressterar då bättre och mer!

Dela gärna med er av era erfarenheter av detta i kommentarsfältet nedan! Allt är välkommet! Ha en fin dag!