Nu börjar det förhoppningsvis närma sig min nästa kull, att ha en tik som löper var 10 månad är ju jätte bra om man tränar och tävlar, men som uppfödare är det lite surt att vänta så länge på att para. Framförallt när man har bestämt sig för vilken trevlig och stilig herre jag ska ha. Han heter Elo och han bor i Finland, han är Finsk lydnadschampion och hans matte och han siktar på att tävla Finska mästerskapet i lydnad nästa år, han har gjort ett jätte fint karaktärstest där han ligger på + genom hela testet, han tävlar agility i klass 2 maxi (heter det så jag som absolut inte är insatt i agilty, och framförallt inte finska klasser) Elo är också väldigt fin i pumimått mätt, han är Finsk utställningschampion, Helsinkivinnare och Finsk vinnare. Ja han har dom bitarna jag söker hos en potentiell fästman till mina tikar, och det tog tid att hitta honom kan jag lova. Så stort tack till Helena på Karvakorvan och framförallt till Terhi som låter mig låna honom.

Jag stod och pratade lite med en bekant igår kring avel och avelsplaner, vi pratade om en annan tik. Inte denna som ska paras med Elo och hon frågade mig följande “vad har tiken för svaga sidor som du måste kompensera upp med hanen?”
Det här är något jag inte alls lever och tänker efter, alla mindre önskvärda anlag finns där, oavsett hur bra hane man än väljer till sin tik. Det går inte att kompensationsavla, det går inte att städa bort dålig mentalitet, dålig extriör, eller andra mindre önskvärda bitar. Det går inte att “blanda äpplen och päron” anlagen finns där ändå, du kan inte ta en sjuk hund, och para den med en frisk och sen tro att man ska få valpar som blir halvfriska. Kompensation i avel slutar bara på två sätt, antingen får valparna det dåliga eller inte. En del kan få det och så blir det antagligen och en del kan bli utan, det är ganska troligt. Framförallt om du inte linjeavlar, för då dubblar du inga uppsättningar. Det vore ju så sjukt enkelt om avel funkade så, säg att min hund hade hängöron men jag vill ha tippöron, parar den då med en hund som hade ståndöron och då möttes alla gener, hade konferens och fattade att varför vi parade dessa hundar var för att vi vill att dom ska landa på mitten också vips så fick vi tippöron… nä det funkar ju inte så faktiskt. I den kullen skulle det antagligen bli några hängöron, några ståndöron och kanske nån med tippöron beroende på vad som ligger bakom.

Jag funderar alltid en och två gånger innan jag låter en hund gå i avel, det första jag frågar mig är “kan jag leva med hundens alla dåliga sidor” om svaret är ja så börjar jag fundera vidare. Men som sagt, man kan inte plocka bort ett mindre önskvärt anlag tex otillgänglighet genom att para med en överdrivet tillgänglig hund. Hur ska generna fatta att det bara är “positiva” anlagen vi vill ska vandra vidare, har ni andra uppfödare någon form av telepatisk förmåga med anlagen? Det har ju då inte jag, så jag chansar inte, framförallt inte gällande mentalitet, jag tummar inte på vissa saker, inte alls. Det finns saker jag är allergisk mot, och då får jag riktiga allergichocker kan jag lova!

Så kontentan av detta är att jag inte har kompenserat en dålig tik med en väldigt bra hane, tiken är minst lika bra, dock inte på pappret i form av massa tävlingsmeriter. Tiken som ska paras är våran Yeba som bor hos fodervärd, inte speciellt tävlad alls men en mycket trevlig tik jag tror på som avelshund, hon är snabb som vinden och väldigt signalkänslig och följsam. Så den som söker en agilityhund har nog ett ämne i denna kull, hon har ett STORT föremålsintresse och STOR kamplust, det gör träningen lättare. Hon är skottfast och hon är tillgänglig. Hon är också väldigt liten, 38 i manken och hennes syskon är också ganska små. Hanen hon ska paras med är 44 i manken. Självklart är hon skottfast och både mamma och pappa hund är också friska och sunda, frirötgade fram och bak, ingen patella och ögonlysta.

Så jag hoppas Yeba löper nu i november, då blir det en tripp till Finland, så håll tummarna för att det blir valpar  här hemma, nu börjar det bli allt för länge sedan det tassade runt små fyrbenta bebisar här hemma. För mer info om kulle se planerade valpar här på hemsidan. Där finns också lite film på Elo.