För ett par år sedan hade jag sagt aldrig om att avla på en hund med en C höft, jag har inte bestämt mig ännu men det är självklart min Koala jag pratar om.

Jag kan tycka att hon är näst intill perfekt både exteriört men framförallt mentalt, ja ni som vill se mer av den mentala biten så finns ju hennes MH på hunddata nu.

Hon är också ögon u.a, patella u.a och E.D u.a. Hon har alla bitar på rätt plats den hunden och är fortfarande väldigt mycket Pumi, totalt orädd, vänlig med hundar och folk, älskar att träna lydnad och vallning, skottfast och för övrigt frisk och sund.

Ska man välja bort en så bra hund från sin avel endast på grund av en ynka bokstav… På grund av något hon själv inte lider av? Jag är kluven, jätte kluven.

Aldrig förr har jag haft en så bra Pumi, och nej det är absolut inte så att allt ska gå i avel till varje pris, både min Silver och min Tindra ska övergå till sina fodervärdar på grund av 1:or på armbågarna och skotträdsla och ej användas i avel.

I Finland är det ok att avla på en c höft på Pumi, i Sverige finns det dom som gör det men det pratas självklart om dessa. Ja ni, jag kan tycka att det i så fall skulle vara lika “illa” att avla på en hund som var oröntgad fram som att avla på ett C. För som jag skrev i mitt förra inlägg, är det bättre att inte veta? Är man en mer seriös uppfödare då?
Är det bättre att låta bli att röntga fram eftersom det inte är ett krav? Lider hunden mindre av ED? Är ED ett “bättre fel” än HD?

Vad är rätt mot rasen? Att lämna en riktigt bra hund utanför aveln som har mycket att tillföra mentalt och en ovanlig stamtavla, eller bara låta det vara på grund av den där fula bokstaven?

Måste fundera vidare på det här… Återkommer!

20121118-110608.jpg

SE usch Elfmarkens Baby Koala
Godkänt vallanlagstest
Första pris lyd kl 2
Känd mental status, skottfast
Ögon u.a
Patella u.a
ED u.a
HD C……