Igår var Kalle ingen lycklig hund

Igår var Kalle ingen lycklig hund

Gårdagen började riktigt fint, träffade upp Eva B för träning och lunchträff på Flottsbron och det hade varit roligare att skriva om träningen igår än det jag faktiskt tänker skriva om idag.

Efter träningen åkte jag ut till en av skogarna i Tyresö vid ett fint bad och tänkte låta hundarna som inte fått träna få sträcka på benen i skogen. Jag går en sväng och hör sen hur Koala larmar längre fram om att det kommer en hund, jag visslar in alla fem hundar som kommer på en gång och efter mina hundar kommer en stor svart labrador med ragg och svansen över ryggen, jag tar Kalles koppel och kastar i huvudet på labradoren som stannar upp och efter många om och men får ägaren in sin hund. Som därefter skriker åt om “Vad i helvette är ditt problem?” Jag svarar den upprörda kvinnan att mitt prolem är hennes hund (ska tilläggas att Kalle nu är i upplösningstillstånd och ser ut som ett piggsvin med ragg över hela ryggen. Jag talar om för kvinnan att hon borde ha sin hund kopplad, men på det svarar hon att jag ju har mina hundar lösa och hennes hund bara är en valp (låt mig skratta, en valp på snarare 45 kg) Jag svarar kvinnan att varför jag kan ha mina hundar lösa är för att dom inte stör någon och dom kommer när jag ropar, men hon fortsätter skrika och det enda hon är upprörd över var att hennes hund fick ett koppel i huvudet, jag går därifrån eftersom jag snart känner att även kvinnan kommer få sig en omgång med kopplet snart eftersom hon inte slutar gapa och fara ett jävla liv.

Går vidare i skogen och hundarna börjar iugna ner sig, efter bara två minuter dyker det fram en stor schäferhane mellan granarna som ska klippa Kalle, jag har så mycket adrenalin i kroppen efter labradoren och den otrevliga kvinnan, att går fram och rappar schäfer över ryggen med kopplet som då lägger benen på ryggen och piper därifrån, husse får inte in hunden som springer runt i skogen som en galning. Kalle är nu igen i upplösningstillstånd och jag med ska jag väl tillägga. Dom andra fyra hundarna står vid sidan och ser ut som fågelholkar när jag jagar schäfern med kopplet och försöker hålla i Kalle samtidigt. Ägaren ber inte om ursäkt utan får till slut in sin hund och går bara förbi mig, jag orkar inte ens säga något, det verkar vara lönlöst att kommunicera med hundägare ute.

Nu är min fråga kort och gott, ska jag som har ordning, läger ner tid på träning och kan ha mina hundar lösa överallt behöva åka till en öde skog för att gå ut och gå med mina hundar? Eftersom det tycks vara helt okej att släppa sin hund vind för våg och hoppas på att man inte möter någon. Det är som att gämföra det hela med bilkörning, så länge det inte finns andra trafikanter ute i trafiken så är jag bra på att köra bil, men en och annan krock får man räkna med? Jag har ingen lust att få hundar gång på gång framspringandes till mina hundar, och framförallt inte till min unghund som inte ännu är trygg i sig själv och behöver ordnade, strukturerade promenader och många bra hundmöten i ryggmärgen för att få det att fungera hållbart för framtiden. Jag blir så ledsen, så ledsen, över att jag nu har flera veckors back jobb med Kalle, som idag gick igång på varenda jäkla hund ute på promenaden. Ska jag behöva städa upp efter människor som inte visar någon hänsyn för fem öre?

Att släppa sin hund i skogen när den inte kommer inkallning är inte att träna, dessa hundägare förstör för andras hundar och även sin egen när dom gör på det här sättet. När man tränar har man en strukturerad plan och en strategi som gör att hunden inte kan misslyckas med det man tänkt sig, allt annat är avdressyr. Det gör mig förbannad och det gör mig ledsen, jag grät när jag satte mig i bilen igår och stoppat in hundarna. Jag grät för att jag vet hur mycket jobb som nu väntar MIG och MIN hund efter dessa två incidenter. Så snälla ni, om ni inte har 100% koll på era hundar, så för guds skull låt mig slippa era hundar. Och för er egen skull också, nästa gång eran hund rusar fram till en annan hund kanske den inte är lika snäll som eran, då kan det sluta riktigt olyckligt.