En evig fråga inom hunderiet och avel är det här med HD och ED! Är det ok att avla på en hund med en C höft om hunden är av en liten ras och man känner att hunden har sådana kvaliteter mentalt och för övrigt är helt frisk? Då menar jag inte medelmåttig, utan kanon bra!

Det finns raser tex eng staff där det avlas på både HD och ED, det görs på Pumi också. Och inom en del raser är det tabu och vore skam om man som uppfödare tog en kull på ett HD eller ED belastat tilltänkt avelsdjur. Det finns också raser man inte röntgar alls inom dom paras. Vart går gränsen storleksmässigt för att hunden skulle lida av sitt ev fel?

Är det ok för att hundarna är små och lätta? Lider hunden verkligen av sin HD utan pålagringar? Som Audell uttryckte sig när jag var där, en del HD och ED fel är mer skönhetsfel än ett verkligt problem för hunden.

Det finns uppfödare som går i taket över att det tas en kull på HD belastade djur, men själv inte röntgar fram. Vad lider hunden mest av armbågar eller höfter? Är det mer ok att ta en kull valpar på en hund som inte är röntgad fram än en hund som har en 1:a på en armbåge, är det mer ok att inte veta?

Jag är nyfiken på att höra hur ni tänker? Jag tänkte inte själv ta ställning i det här inlägget, jag gör det i mitt nästa inlägg. Först vill jag höra era tankegångar. Ha en fin fredag! Det ska vi ha här hemma på gården!

20121116-091139.jpg