Ja hur gör man för att få utveckling i moment och nå toppen med sin hund? Hur gör man för att hela tiden komma framåt i sin träning och inte stå stilla och stampa träning efter träning. Den frågan fick jag av en av mina träningskompisar här om dagen. Så jag satt hemma lite och fnulade lite på den här frågan och jag kom fram till något som jag själv tycker har varit en viktig framgångsfaktor för min egen del.

När jag började träna min första hund för nu 15 år sedan som jag faktiskt också tog till den absoluta toppen började jag i helt fel ände så det tog tid innan vi verkligen kunde börja prestera ordentligt. Vad jag menar med fel ände är att jag tränade mer för tävling än för vardagen och satsade på vår relation, för det är grunden till absolut allt.

Men något jag tror är viktigt att poängtera som jag tror är det som avgjorde för min del om jag skulle ta mig någonstans med den hunden eller inte,  är hur mycket jag tränade, jag var ingen proffstränare alls när jag skaffade Csar, jag hade aldrig tränat hundar innan. Men det jag inte hade i kunskap tog jag igen med kvantitet, jag tränade 6-7 dagar i veckan. Jag åkte alltid direkt från skolan ner till Brukshundsklubben, och där spenderade jag nästan alla mina kvällar och helger, gärna 2-3 timmar per gång. Jag la otroligt mycket tid på träningen. Jag kan med handen på hjärtat säga at jag inte hade några glasklara kriterier, inga jätte goda tränarfärdigheter etc etc.

Nu idag kan jag träna mer sällan om jag vill, det blir mycket mer kvalitet i träningen, min nuvarande tävlingshund tränar jag i lata dagar 2 dagar i veckan, och om jag är “duktig” så blir det fyra gånger per vecka. Om jag däremot ska ta mig igenom ett svårt problem på detaljnivå kan jag bli manisk, som när jag bestämde mig för att träna om fjärren, då kan det bli 2-3 korta pass om dagen.

Så jag tror man verkligen måste fråga sig själv om man tränar lika mycket som man tänker på hundträning och om man inte tycker at man får utveckling i ett moment eller sin hundträning i helhet så tränar man antagligen lite för lite, för det är ju med antalet tränade timmar man själv också blir en duktig tränare! Inte genom att sitta och läsa massa vacker teori, det är det praktiska som gör det, det räcker inte med att ha allt i huvudet man måste få ut det genom händerna också!

Allt måste få komma i sin ordning när det gäller hundträning, man måste få sina egna aha upplevelser, lära av sina egna misstag och framgångar, man måste känna av vad som fungerar för sig själv och för sin egen hund. Man är inte mottaglig för “hela kittet” i början. Pö om pö…

Så mitt svar på den här frågan bli TRÄNA MER om du känner att du stampar på samma ställe! Ibland är det bra med kvantitet, bättre än vad många tror när vi pratar om tävlingsträning.  Har man en bild av att det ska bli perfekt från början så vågar man oftast inte träna, och vågar man inte träna blir det inte perfekt! Så kör så det ryker! Hur många gånger har man inte fått kärringstopp när man lärde sig köra bil?