Jag vill ha grundläggande kunskaper hos hunden innan jag ger mig in och börjar träna en speciell situation. Det jag vill att hunden ska kunna innan jag kan börja träna själva mötet är:

  • “Gå här” då vill jag att hunden ska gå vid min vänstra sida men behöver inte titta på mig
  • Sitt stanna
  • Kontakt med mig
  • A och O är att ha en belöning hunden vill ha, även i stressiga situationer

Det första jag vill motverka är hundens ofta jobbiga känsla av att se en annan hund, första anblicken, det är i grund och botten skvaller träning, så fort hunden ser den andra hunden klickar jag och belönar, detta för att förstärka at det är något bra att det kommer hundar, tänk er själv om du fick 500:- varje gång du såg en bil, då skulle du antagligen ställa dig vid E4an och håva in storkovan.

I början kan det vara lättare för din hund att få ett “sitt stanna” och låta den andra hunden passera, detta i kombination med att din hund tittar på dig, din hund får belöning när den andra hunden försvunnit ur bilden, när hunden ska lämna “sitt stanna” får min hund nästa uppgift och det är “gå här” jag lägger stor vikt vid att hunden inte “vindar” efter den andra hunden och går framför dina fötter för att kolla vem det var som passerade. Om hunden slänger sig framför mina fötter mot den andra hunden tar jag hunden i halsbandet och fysiskt flyttar tillbaka hunden till positionen “här”

När hunden tycks ha släppt den andra hunden ur huvudet belönar jag hunden genom att ge den ett fri kommando, dvs den får lämna min sida.

När hunden är lugn i den förra situationen ska jag nu börja passera hundarna utan att sätta ner min egen, jag vill då ha hunden på vänster sida, kommenderar hunden “gå här”  belönar fortfarande första anblicken av en annan hund, min hund får gärna titta på den andra hunden om hunden blir lugnare då, precis efter mötet kommer belöning, men återigen jag låter inte hunden skära av framför mina fötter för att lukta av.

Några vanliga situationer som uppstår i den här träningen är ofta:

  • Föraren lägger på ett hårt kommando med “GÅ HÄR” eller “STANNA” precis när den andra hunden passerar, detta signalerar otrygghet till din hund, var lugn och se till att det blir en konsekvens istället om hunden går upp och inte tycker att din belöning är tillräcklig för att stanna.

 

  • Föraren kramar kopplet, kortar upp kopplet, jag vill att kopplet ALLTID ska vara slakt. Varför tror ni man hetsar skyddshundar i halsbandet eller kort koppel? Det är en en väldigt stor skillnad att gå fram och snabbt hämta tillbaka hunden i halsbandet än att gå och hålla hårt i det.

 

  • Om det kommer fram en främmande hund till er så gå inte i taket (lättare sagt än gjort, fråga mig som hatar att det kommer fram främmande hundar) jag sätter då mina hundar och ställer mig en bit framför och blockerar vägen för den framspringande hunden, istället för att höja rösten och bli högljudd så kastar jag hellre något precis framför den inkommande hunden, är det bara en glad skit som kommer sätter jag mig på huk framför min hunde tar jag den i halsbandet och håller i den tills ägaren kommer och kan koppla, jag går inte in i konflikt med den andra ägaren, det hjälper inte, och börjar jag skrika i den här situationen kommer mina hundar koppla hela händelsen som inte alls var så dramatisk för min hund i början till att jag går i taket

 

  • Varför det ofta fungerar bra på kurs när man tränar hundemöten är flera faktorer, delas att förarna är lugnare och dels för att när vi mött en hund en gång är den “förbrukad” det ger väldigt lite mer än repetition för ägaren. Du skulle behöva en ny hund i varje möte och se till att du tränar det här på lugna fina hundar i början.

Är det någon som har gjort så här innan, och vad stötte ni på för problem? Varför fungerar inte mötet?