Idag har jag varit och föreläst på Adventure Dog Conferense. En mycket trevlig dag, många intressanta och duktiga föreläsare. Trevliga diskussioner och bra stämning trots att alla inte höll med varandra. Jag pratade om Vardagslydnad VS Träning för tävling och hur jag ser på skillnaderna mellan dessa två för mig helt olika världar. Jag som hellre tränar hund istället för läser forskning (vilket jag inte har tid med) fick lite bekräftat av mina tankar jag hade och det var spännande att lyssna på det senaste inom forskning på hund.

Roligt också och tusen tack för all positiv respons efter mitt föredrag, och alla som kom fram till mig och tackade mig i person, det värmer verkligen. Eftersom filmerna krånglade som jag skulle ha visat idag så lovade jag dom här i bloggen och här kommer dom.

 

Den första filmen på Dell 14 veckor symboliserar min del där jag pratade om att jag lär hundarna att lära sig i en rörig miljö (det ska inte vara någon stor grej för hunden med störningar, och som ni ser blir det ingen big deal för den här hunden). Det är totalt hans fjärde träningspass med mig när det kommer till tävlingsmoment och han har aldrig träffat hundarna som kilar runt i bakgrunden som går och letar godis. När jag börjar träna hundarna vill jag också lära dom olika tekniker så jag blandar övningar som ni ser. Jag vill att dom ska kunna följa godis, att dom ska kunna tänka själva (shaping) kunna självkontroll (omvänt lockande) belöningssignal, kroppskontroll (i ingången till fot) Teknik i läggandet mm. mm. Det är några av dom delarna vi tränar på filmen. Träningen ska vara enkel – rolig och varierad med en hund man precis börjat träna, just för att öka på motivationen och viljan. Och framförallt intresset för träning! Ljudet är bortklippt då jag skulle prata kring exakt dessa saker ovan under tiden jag spelade filmen. Så ni får dras med att det är ljudlöst. Titta gärna på hela filmen, ju längre in man kommer ju kraftigare blir störningen.

 

I det här klippen nedan får ni se på hur jag med stora hjälper formar fram olika beteenden. Jag går in och gör övningarna så enkla att dom inte går att misslyckas med. Det är stora hjälper jag lägger på men i fasen där hjälperna ska suddas ut (som är ganska omgående) så vill jag här gå över till shaping, då har hunden redan fått tillräckligt med ledtrådar och har en hög motivation till dessa ganska avancerade övningarna. Jag hoppas mina videos blir målande för er som var och lyssnade idag och att det knyter ihop säcken. Tack för att jag fick komma och dela med mig till er idag. Och jag avslutar dagens blogg som jag avslutade dagens föreläsning. ”Jag hävdar bestämt att jag tror att om fler tränare anpassade sina metoder efter hunden, istället för att leta efter en hund som passar tränarens metod så skulle många inte behöva byta hundar som dom byter underkläder”

Enjoy, och självklart får ni komma med följdfrågor på träningsfilmerna så ska jag svara efter bästa förmåga. Och håll tummarna för mig och Plätt i morgon, då vankas det en internationell lydnadstävling på mässan och på kvällen en uppvisning för musikhjälpen. Oss kan ni se i stora ringen innan BIS! Vi ses på mässan!