Ja som rubriken lyder har det inte varit en lugn stund i helgen, fredagen ägnades med att ta nya undervattensbilder till vårt projekt med Linda. Det blev några väldigt, väldigt bra bilder! Nu i veckan ska vi träffa en hundtidning som ska göra ett reportage om undervattensbilderna som jag och Linda har grejat med senaste tiden. För er som vill se lite av bilderna kan gå in på Lindas hemsida den hittar ni här

Lördagen fick gå i träningens tecken, delar av lydnadsgruppen körde i min lokal, det kändes så skönt att kunna kliva in i en lokal anpassad för hundträning när det stod -18 på termometern. Håller på med ett litet expriment gällandes vittringen med Tira, momentet är helt nytt för henne därför är hon en bra försökskanin, och jag har aldrig tränat in vittringen på det här sättet innan (vi kör med burkar, en specialsöks varriant kan man säga) så det är jätte spännande varje gång vi tränar det! Jag har nu kört totalt fyra pass med henne, behöver nog antagligen lite mer kontinuitet i träningen, annars är jag jätte nöjd med resultatet hitills.

Och igår drog jag och Vidar på en (mycket bra) föreläsning av Thomas Lundin som själv dömt på VM i lydnad, jag klistrar in vad han själv skrev i sin egen Facebook status efter gårdagen, tycker det summerar dagen riktigt bra!

“Tack för en jättetrevlig söndag med Er alla på DTBK. Och tack alla ni trevliga lydnadsekipage vi fick titta på. Som jag och ni kunde summera så handlar det många gånger om små saker, tex stegförflyttningar som med några fel bara där kan belasta hela fritt följ betyget med -2,5, men glöm inte att på samma sätt kan det även gå åt andra hållet lika snabbt.

Vi kunde också sammanfatta att många avdrag …är runt föraren på något sätt, kontakt-position framför allt. Och visst var det lite väl många sneda sättanden !
Ni gjorde många saker väldigt bra, alla fick beröm av mig över ett naturligt sätt att röra sig, många hade väldigt få dk med kropp-huvud-axlar det såg sammantaget väldig rent ut.
Överlag håller också hundarna en “good speed” som det står i de internationella reglerna, det är snarare att det ibland går för fort som också några skriver, vi kunde se det i apporteringar, vittringsapporteringar, kanske speciellt i vittring där det också är ett nosarbete som ska göras och då krävs koncentration att kunna göra en riktig analys så rätt apport tas vid första kontakt.

Det måste vara en avvägd balans mellan speed-balance-obedience för att betyget ska kunna bli högt. Vi alla bara vet när detta infaller sig, det går en rysning över kroppen. Som vi sa så ska man kanske lite mer utgå från att hunden jobbar för att stannar inom en hundlängd, det också flera idag gjorde (ser man inte så ofta), vi hade ekipage som på inkallningen hade detta vilket är för oss alla njutbart att beskåda. Det är ingen omöjlighet att hålla god fart men samtidigt stanna inom en hundläng (100 cm) det såg vi exempel på. På fjärrdirigering tror jag att de flesta större avdrag gavs för att det krävdes ett extrakommando och att positionerna inte var helt klara och rena, det är viktigt nu när så många har fått ordning på att hunden inte förflyttar sig speciellt mycket att positionerna blir bättre, det gäller att hunden jobbar för att snabbt komma i den aktuella positionen och att själva positionen framför allt i SITT blir med raka framben etc. Någon sammanfattade dagen och de nedrag som gavs att “vi har focuserat på lite fel saker” och kanske är det så. Jag är säker på att jag kommer få se alla på framtida tävlingar och några även på SM”