Ja i helgen var det fullt pådrag här hemma (som vanligt) Vidar höll i helgkurs i prova på vallning och nu i helgen var det endast kroppsvallare som anmält sig. En västgöta, en terv, två pumi och en KC. Kul grupp och som vanligt väldigt spännande att se vad som finns och inte finns där naturligt.

Något som också hans med var att jag och Lena för SVK Furs räkning åkte på IKV:s möte. IKV vill tillhandahålla officiella herding tävlingar för kroppsvallande raser, allt är nu i startgroparna och nu var alla rasklubbar som har kroppsvallare inbjudna.

Jag är helt och hållet med på att vallande raser  ska få behålla sina vallanlag (det är ju det som gör dom till dom bra arbetshundarna dom faktiskt är) och ska få gå på speciella tävlingar och prov. Om vallanlagen försvinner,  försvinner också vallhundarnas typiska vallhundsmentalitet. Det är vallanlagen i grund och botten som gör en bra lydnad/agility eller annan typ av bra arbetshund. Det är det som gör dom följsamma, alerta, samarbetsvilliga, snabba etc etc. Så iden med att anlagstesta avelsdjur på får innan dom går i avel är för mig personligen en mycket god ide! Nu har vi (jag och Vidar) ju möjlighet att testa våra egna hundar på våra egna djur här hemma, men alla har ju inte det. Men det är ju upp till varje rasklubb att besluta om detta ska vara kriterier för att få använda hundar i avel. Jag hoppas på att få följa en spännande utveckling på denna fronten framöver… fortsättning följer!