Vanligt hos många när dom tränar hund är att dom vid en viss punkt slutar att utveckla momentet man tränar. Jag vill att varje träningspass ska utveckla momentet och öka förståelsen hos hunden för det momentet vi tränar. Ett vanligt scenario när många går ut och tränar om vi ska ta ett exempel för att göra det lite klarare är exempelvis apportering, föraren vet att hunden kommer slå med tassarna på apporten, tugga eller pipa innan gripandet men ändå kastar föraren ut apporten kommenderar hunden som utför momentet precis på det sättet vi som inte var önskvärt och föraren kan än en gång konstatera att det inte var så vi ville ha det. För varje gång hunden får utföra ett “fel” förstärks det hos hunden och det blir svårare och svårare att ta sig ur det. ÄVEN OM DU INTE BELÖNAR!
Så det viktiga i kråksången är att ständigt ha en plan när du tränar, vad gör du OM hunden gör det där felaktiga du inte önskade. Hur ska du kunna förmedla vad det är du har tänkt dig.

När ett moment är “klart” är det viktigt att även då utveckla det, annars kommer många hundar tröttna på att göra det om och om igen, har du en fjärr på 15 meter med bra teknik, börja då utmana hunden och träna fjärren med hunden framför dig, eller att du kan sitta ner på huk och kommendera hunden etc etc.

Jag tror också att många skulle komma så offantligt mycket längre i sin hundträning om man la mer fokus på utveckling än på repetiotioner varje träningspass. I snitt vill jag lägga minst 75% på nyinlärning och ca 25% på repetition och kommenderingsträning/tävlingsträning.
Så tänk på det, slösa inte dyrbar träningstid med att göra samma sak om och om igen… bara en måndagstanke från mig!

Själv ska jag träna för Lotta Linusson på torsdag, det ska bli super skoj att få låna någon annans ögon. Återkommer mer om det när vi varit där…