Många som har hund som jag känner är så otroligt duktiga på att träna sina hundar, gå ut med dom och ge dom bra mat och vaccinationer och vett vård om det behövs, det alla vet och det dom flesta tycks skita i är att hundarna regelbundet (dom hundar som tränas hårt) behöver uppsöka massör/fysioterap. Att ta hand dom hundens muskler och hålla hundarna i god trim är nödvändigt för att din hund ska hålla länge, på FUR specialen fick jag höra av domaren att han aldrig förr sett en så välbevarad 13 åring tidigare och det är ju alltid roligt att höra. Det skulle kännas som bortkastad tid att träna hundarna till förbannelse om dom någonstanns ömmar eller är korta i någon muskel. ALLA hundar förjänar att varje/vartannat år uppsöka en fysioterap för en ren koll av maskineriet.

Jag går själv till Anna Holmgren är Leg. sjukgymnast, specialiserad på hund och har en rad utbildningar bakom sig (Anna tillhör en av dom som arbetat längst i landet med rehabilitering inom veterinärmedicin) Hon masserar ger laserbehandlingar och känner igenom hunden. Många tycks vänta tills hunden har riktigt ont innan man uppsöker en fysiolog. Men om ni skulle göra det innan skulle dessa skador kunna hindras i dess linda och nödvändigtvis behöver då inte bli några följder på skadan. Under min korta och intensiva period med Statuz (en pumihane jag fick avliva pga av Legg Perthes 2008 endast 1,5 år gammal) fick jag lära mig otroligt mycket om rehab, att förebygga skador, om simning, akupunktur etc både på Haninge Hundhälsa, strömsholm och hos Anna. Och jag träffade då också många duktiga men också en del skojare inom det här ämnet (ingen av ovanstående är dessa skojare jag nämner).

Bitskador, lek med andra hundar (som är den största boven till dom dom flesta muskelskador på hund) hård träning, monoton träning, dåligt uppvärmd hund, dålig nedvarvning, brist på streching, häftiga rörelser, etc alla dessa faktorer kan vara grunden till att din hund inte mår riktigt som den ska i muskulatur och skellet.
Idag besökte jag och Bimbo Anna då jag tycker att Bimbo har tvekat när det gäller att hoppa in i bilen och hon går orent fram utan att halta. Sagt och gjort efter ett besök hos Anna fick vi reda på att en ganska tråkig bitskada för 1,5 år sedan i tassen har lett till att Bimbo har mist nästan all sin rörlighet i en av tårna, detta gör då att hon snebelastar och fått tre triggerpunkter i ryggen och en i bogen, detta ska nu lasras bort och sen blir det simning som gäller (skönt att man snart kan simma ute så sparar man ett par kronor) Detta har smugit sig fram från det att hon vart biten tills nu, lite besviken vart jag faktiskt på Bagis, då jag frågade när dom sydde ihop tassen om rehab var behövligt och dom svarade att det inte skulle behövts… tji fick jag!

Ett råd till er alla som har hundar som springer in i saker i hög hastighet, eller far omkull på träning gå iväg och kolla upp dom bara ifall att… om ni vill att hundarna ska hålla, annars är det ju skitsamma. Plätt sprang sitt snabbaste på äng förra året rakt in i ett gunnebo stängsel, (för att förebygga ärrvävnad och blödning i muskeln kylde jag ner hennes bog med en cola light, kvällen efter fick hon en laserbehandling och när vi kom hem några dagar senare röntgade jag bogen för att se att inga sprickor hade uppkommit) Och hon har inte vart dålig i det benet en enda gång efter det. Så lär er att ta hand om skadorna på en gång!

Om man hittar skadan INNAN den brutit ut så hårt på hunden att det visar sig genom hältor och stress har ni mycket bättre chanser att få det helt bra igen, tänk er själva när man har lite ryggvärk eller on i en fot eller tå, man vill ju ta livet av sig… Så boka en tid nu till er älskling, det är dom värda jag vet att Frida är väldigt nöjd med sin massör Adam Brännström som hon besöker 2-4 ggr i månaden på Dogplanet inne i stan och jag är väldigt nöjd med Anna Holmgren som ni hittar via den här länken Anna har upp till fyra veckors väntetid, så var ute i god tid…

Nu ska jag vidare mot unghundskurs och sen Privatlektion med Anna och hennes roliga tyska fårhundar (Schäfrar)