Haha, samma visa varje gång… att inte försöka stressa upp träningen inför tävling! Att träna moment för moment, ja det vet vi ju alla att det är något som fungerar när man tränar det var för sig oavsett dest är lydnad, agility eller freestyle, nu tänkte jag prata lite om kedjor och hur jag börjar tänka programträning (freestyle, för det skiljer sig lite mellan lydnad och freestyle i min värld)

I början belönar jag inte när två moment är klara, utan prceis i övergången, att hunden kan släppa ett moment och gå över på nästa, ex, hunden är i fot och ska in i runt, precis när hunden släpper positionen och söker in i runt. belöning!

När hunden tycker övergångarna i programmet är roliga börjar jag lägga ihop vanligtvis tre färdiga moment i taget (detta kan självklart variera beroende på övningar som jag ska kedja) Oftast får hunden göra hela kedjan och får sen hunden en belöning. Men ibland bryter jag kedjan och belönar för att överrasska hunden, och ibland får hunden fortsätta i kedjan med ett eller flera moment, träningen får ALDRIG bli stereotyp, då håller det aldrig på tävling, för en tävling är allt utom stereotyp. Så jag “smyger” in fler moment i kedjan utan att det ska bli en stor sak för hunden.

Ofta när vi tränar program så hakar det upp sig på samma ställen i programmet, och då plockar vi gärna  ut och tränar bara det momentet, och visst då funkar det jätte bra och felfritt, men så fort vi stoppar in det i programmet börjar hunden slarva, missa eller tjyvstarta igen.

Det många förare missar är att träna den kedjan där momentet sitter. Plocka ur just den kedjan, träna dom två moment som ligger innan “strulmomentet” kommer, då får du säkerligen fram det du inte vill ha, det gäller då att ha en plan för vad du ska göra om problemet dyker upp, eller träna det så enkelt att hunden lyckas och stegvis öka svårighetsgraden. För många hundar kan det vara så att dom vill lära sig programmet och alla kedjor innan dom kan utföra programmet bra så jag blandar aldrig runt ordningen för hunden, alla kedjor kan tränas pö om pö men ordningen i kedjan bryts aldrig. Att hunden inte vet vad den ska göra skapar väldigt ofta stress (vanligt att man ser det på freestyle tävlingar, där förarna går in och improviserar)

När det gäller min egen träning just nu har vi två platser i programmet där fröken gärna drar iväg på nästa grej för hon vet vad som kommer, och två moment där vi har slarviga utföranden, hela veckan fram tills tävlingen kommer gå ut på att träna i största del dom här fyra kedjorna för sig (för att slippa nöta på allt annat som funkar och köra slut på hunden), jag kan träna kedjorna som uppvärmning en i taget och när hon länns bra och varm lägger jag ihop det och jag kör hela programmet, klarar hon dom svåra platserna belönar jag med godis i farten utan att bryta programmet, och på dom platserna där hon inte tjyvstartar för att gå på nästa kommer det ibland en godisbelöning och ibland en “slutbelöning” och skulle hon tjyvstarta fortsätter vi inte i programmet, för det är det hon vill, då backar jag musiken och kör ca tre moment innan strulet kom och gör om, och gör rätt. Men kom ihåg, det är inte klart för tävling förens det funkar FÖRSTA gången på träning, det finns inget som heter omtagning på tävling.

Det är här utmaningen kommer in, att lära hunden tricks är inga problem för många, men att få det att hålla på tävling är där utmaningen tar vid! Lycka till!