Det pågår en debatt på flera ställen på facebook inom “min ras” (pumi) som ju så ofta pågår inom dom flesta raser. Debatten handlar om HD och ED röntgen och att det skulle vara lika illa att para en oröntgad hund som att avla på ett fel.

Vi som tränar med våra hundar aktivt vill ju självklart ha hundar som håller, och visst vill man iaf försäkra sig om att den hund man köper har förutsättningarna för att hålla sig frisk, det är vi ju alla överens om. Men trots att vi köper hundar efter fria föräldrar kan det ju iaf komma sig att ens hund visar sig ha defekter på armbågar eller höfter. Det finns alltså aldrig garantier på levande varelser, vilket ju är svårt och trist. Visst vore väl det enkelt!

Jag har varken ork eller lust att gå in i någon debatt kring detta, utan jag vill belysa en annan del i det här med att ha en hund som ska hålla för jobb. Då det cirkulerar mycket okunskap i dessa trådar. Visst är det trist att det visar sig att en hund har tex höftledsfel, oavsett om det är lindrigt eller inte. Men till saken hör ju faktiskt om det är just höftledsfel vi pratar om så ska den hunden hållas aktiv på en nivå som är anpassad för just den individen tillsammans med en rehabiliteringsplan givetvis, och en del i rehabiliteringen är ju att bygga muskulatur som ska kompensera för hd-felet. Självklart spelar det roll vilken grad av hd hunden har som avgör vilken typ av aktivitet ska/kan välja åt sin hund. Men en hund med HD ska absolut inte hållas i stillhet, det förvärrar situationen.  Så att säga att man fått en hund med HD och inte kan göra någonting alls är inte en sanning, det finns många grenar som enbart gynnar hundens rörelseapparat, freestyle för exempel. I debatten som pågår påstås det även att man inte kan bygga upp muskulatur som kompenserar ett ed fel, vilket ju inte heller helt stämmer. Sen att det är svårare ja, då 60-65% av hundens vikt ligger fram och det är svårt för hunden själv att omkompensera detta. Men att säga att det inte går att underlätta för en hund med ed fel genom träning är ju att vara väldigt svart eller vit och katigorisera. Varje hund är unik och kommer ha olika förutsättningar för träning, en del blir aldrig påverkade av sitt fel och andra drar på sig även sekundära skador på grund av det medfödda hd eller ed felet.

Men nu kommer vi till den delen som jag verkligen vill belysa, och det är inte att dom flesta aktiva tävlingshundar döms ut på grund av hd eller ed om man tittar på den stora mängden hundar som tränas, nej dom döms oftare ut på grund av problem med Carpus (handlovar) på grund av många snabba stopp samt tvära vändningar och olika typer av ryggproblem (ofta ländryggen) som ofta är en följd av ovarsam och o-igenomtänkt träning. Och brist i kunskap på hur man ska förebygga sportskador och sen även behandlar dessa. Andra vanliga sportskador är problem med SI-lederna, inflammationer i ledkapslar, ömma tår, artros mm mm. Ibland påvisas det även skador som hunden dragit på sig i unga år i form av en smäll när hunden/valpen lekt som visar sig när hunden kanske är 3 år och har tränat ett tag.

Det är ju självklart att man vill köpa en så frisk hund som möjligt, men jag vill nu verkligen trycka på att hundarna oftast inte döms ut i träning på grund av medfödda HD eller ED fel, utan den större mängden hundar som får sluta sina karriärer tidigt är på grund av sådant jag just nämnde ovan. Och det är något man själv måste arbeta aktivt med för att förebygga i den mån man kan, och det tråkiga i det här som alla vet som tränar en hund på hög nivå är att det är väldigt svårt att undvika skador helt hur duktig man än är, olyckor händer och hundar får förslitningar. Men med kunskap kan vi köra våra hundar upp i en högre ålder och få dom att hålla längre.

Men det låter så jäkla enkelt när folk debatterar på nätet, och det är inte så enkelt. Om alla sportskador och tidigt pensionerade hundar berodde på hd och ed hade vi levt i en enkel värld. Men den är inte så enkel… det är mer komplext än så…

Så för tillfället håller jag mig utanför själva avelsdebatten och inväntar ett forum där denna kan föras på ett konstruktivt sätt och där det är högt i tak, då självklart detta också är frågor som ska belysas och lyftas. Och tills vidare tycker jag att man absolut inte bör stirra sig blind på hd och ed (enbart), utan mer fokusera på dom bitarna vi faktiskt kan styra över och motverka när vi tränar våra hundar. Dom typer av skador som faktiskt allt för ofta får gå för långt och sätter stopp för att våra hundar ska vara aktiva. Att alla skadade hundar skulle bero på att uppfödare tog fram dåligt konstruerade hundar, ja ni hör ju hur det låter…

Det känns som att det är så lätt att slänga sig med detta med HD & ED och ofta i kombination utan kunskap…. men ofta glömmer man helheten…   vänligen Emma som hakar upp sig på faktafel på nätet!