Ensamhetsträning

 

Något som är viktigt att lära sin hund är att kunna vara ensam hemma. Om hunden inte klarar det blir man lätt låst och lär man inte hunden att klara av detta steg för steg kan det utlösa separationsångest hos hunden. Ångest kan visa sig i att hunden ihärdigt sitter och skäller, gnäller, dregglar, drar ner dina ytterkläder, biter sönder saker eller springer runt i bostaden. Ensamhetsträning bör man börja med så fort som möjligt när man fått hem sin hund, det är ingen ide att vänta med denna träning. Om du inte lärt din valp att vara ensam hemma är det dock inte försent med din vuxna hund, det går att lära gamla hundar att sitta! Tänk på att du enligt lag inte får lämna din hund ensam mer än fyra timmar. Detta gäller även om du har mer än en hund.

 

Här har jag delat in träningen stegvis för att vänja hunden vid att kunna koppla av utan att du är runt hunden. Många hundar klarar inte ens av att matte eller husse är i ett annat rum, börja där!

 

  1. Jag börjar med att lära min hund att kunna vara i samma rum som mig fast instängd, antingen i en bur som hunden kan ställa sig upp i eller i en komposthage. Om du inte får plats med en bur eller komposthage kan du köpa ett kompostgaller och sätta för ett rum där hunden kan se dig och använda det rummet på precis samma sätt som med buren. Buren eller komposthagen står till en början öppen i ca en vecka innan jag påbörjar träningen, i buren serverar jag lite gott godis, tuggben, hundens mat eller grisöron. Detta för att hunden ska betinga buren med något possitivt. Under den här veckan stänger jag aldrig buren, hunden får gå in och ur som den vill. Jag ställer gärna buren i ett hörn och lägger ett lakan över buren så hunden upplever buren som en trygg och mysig ”lya” Buren ska inte stå mitt i ett rum utan på en lugn plats där inte hunden känner sig utsatt. 
  2. Nu börjar jag stänga in hunden i buren när jag är i samma rum, ev när jag tittar på TV eller lagar mat etc. Se till att du har tid för träningen för det kan ta en stund innan hunden lugnar sig. Om hunden börjar gnälla, skälla eller krafsa på buren så ignorerar du bara hunden, nyckeln till att komma ut är att koppla av, deta tar olika lång tid för olika hundar. En del lägger sig på en gång, och andra tar det betydligt längre tid för innan dom kopplar av. När du släpper ut hunden är du helt passiv, gör ingen stor sak av att hunden får komma ut, öppna bara buren/hagen/grinden till rummet och säg varsågod lugnt. 
  3. Nu har du släppt ut hunden så fort den lugnat sig, nu ska du börja utöka tiden hunden är i buren/komposthagen/rummet. Börja med 10 minuter och släpp sedan ut, utöka med ca fem minuter varje dag. Tills du är uppe i ca 1 timme. Du är fortfarande i närheten av hunden, du kan nu börja byta rum och komma tillbaka så du inte är i hundens synfält hela tiden.  
  4. Samma plats du tränat på ska du använda när hunden ska vara ensam hemma ”på riktigt” detta för att hunden ska känna igen situationen och ju mindre yta hunden har att röra sig på ju lugnare blir den ofta, tänk på att en hund inte får ligga i en bur flera timmar, det finns strikta bestämmelser kring detta. Nedanstående text är taget från jordbruksverkets sida 

    Hundar får inte förvaras i burar annat än vid särskilda tillfällen. Det gäller:

    Vid utställning, tävling och prov och vid träning inför prov. Buren ska vara täckt på minst två sidor. Hunden ska rastas minst varannan timme.

I samband med jakt. Hundarna får då förvaras i burar som mest åtta timmar per dygn om de rastas var tredje timme.

Vid transporter. De får dock inte sitta mer än tre timmar i bur i bil som står stilla”

5. Börja nu lämna din bostad och ställ dig utanför dörren, tänk på att ta på dig ytterkläder och låsa dörren fast du inte ska gå ”på riktigt” detta för att hunden lär sig dessa små signaler och ljud, och kan sen då lätt avgöra om du bara ska slänga sopporna eller åka iväg länge. Börja nu med att gå och hämta posten, slänga soppor, stå utanför och prata med en granne, eller ta en kopp kaffe utanför ytterdörren. Gå sedan in, och släpp ut hunden när den är lugn. Hälsa inte på hunden, då trissar du bara upp den och situationen.

6. När du upplever att din hund klarar av att vara lugn och tyst dom här små stunderna, och är lugn när du kommer in igen kan du sen snabbt börja utöka tiden hunden ska vara ensam hemma.

 

OBS! Lämna aldrig hunden ensam med ett tuggben eller grisöra, då hunden lätt kan få detta i halsen, men se till att hunden har tillgång till vatten och är välrastad innan du lämnar den ensam. Ett tips för att få hunden lugn är också att inte göra någon fysisk aktivitet precis innan du ska lämna den, då är hunden redan uppe i varv innan du ska gå hemmifrån. Många tror att dom gör hunden en tjänst genom att cykla eller kasta boll åt hunden innan hunden ska vara ensam, men då blir den bara uppe i varv. Bättre är då att ta ut hunden på en lugn kissrunda och låta hunden leta lite godis, detta gör att hunden går ner i varv istället.

 

Lycka till med din träning!

Vänligen Emma Willblad

www.emmawillblad.se